Igårkväll slängde jag och Mattias ihop en deg som fick kalljäsa i kylen under natten. Jag ser alltid till att ha torrjäst hemma då man kan baka när som helst när andan faller in. Imorse var det bara att starta ugnen och in i drygt 20 minuter och sedan kunde vi äta varmt och gott bröd till frukost. Sån enkel vardagslyx!
Här är ett bra grundrecept att gå efter, sedan är det enkelt att byta ut mjölsorter och lägga till frön m.m
- 25 gram jäst
- 4 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 1 msk honung
- 1.5 tsk salt, gärna havssalt
- 570 gram vetemjöl special eller vanligt (9,5dl)
- 60 gram grahamsmjöl (1 dl)
- ev. flingsalt.
1. Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet.
Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.
2. Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda ytterst lite. Skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl för synintrycket! Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.
Klart! Hoppas ni gillar det ❤️
Hej!
Ingen av vätskan ska vara varm?
Hej Lina, nej ingenting ska vara varmt. Förhoppningsvis har du vid den här tiden för länge sedan provat och själv kommit fram till det :).